2012. november 15., csütörtök

Ananász

ananász
 Már tudjuk, hogy aki fogyókúrázik, annak feltétlenül be kell illesztenie az étrendjébe az ananászt. Arról is hallottunk már, hogy erős antioxidáns hatása van, sok vitamin található benne (többek között magas C-vitamin tartalom, kiemelkedő mangán tartalom, B6-vitamin, B1-vitamin, réz, és folsav).

Fogyasztjuk nyersen, főzve, italként, zselét készítünk belőle, sütjük, kandírozzuk. De azt például tudja valaki, hogy ez tulajdonképpen egy bromélia? Vagy, hogy a levelek forrázatával gyógyítanak? Esetleg arról hallottál, hogy egyes fajtáinak leveleiből ananász batisztot készítenek? Hát itt az alkalom, hogy többet megtudj erről a növényről is!

Mire jó?

- friss hajtásai a curry alkotóelemei közé tartozik
- a feldolgozásnál keletkező hulladékot sem dobják ki, hanem ecetet készítenek belőle
- a gyümölcshúsát regeneráló arcpakolásokba használják, az ananászban lévő enzimek ugyanis segítenek lebontani az elhalt hámsejteket
- kivonata duzzanatok enyhítésére használatos, valamint baktériumölő véralvadásgátló hatással is rendelkezik
- a levelek meleg forrázatával pókcsípést kezelnek
- egyes fajták levélrostjaiból készül az ananász batiszt nevezetű finom fonal
- a termés segítséget nyújt a menstruációs panaszok enyhítésében, valamint húgyúti fertőzések kezelésében
- bélférgesség esetén is hatékony a gyümölcs fogyasztása


Talajlakó bromélia:


Az ananász a broméliák többségével ellentétben a földön él és nem a fák ágai között. A koronaként tornyosuló tőlevelei ugyanazt a célt szolgálják, mint a többi broméliánál, vagyis a lehulló csapadékot gyűjtik össze, és vezetik el a legkisebb veszteség nélkül a növény gyökeréhez.

A kertészetekben találkozhatunk csíkos levélváltozatával is, de ezek dísznövények, ne várjunk tőlük túl nagy eredményt a gyümölcsnevelésben. Az alapfajok levele egyszerű zöld színű.

Ananász szaporítása:

Magunk is megpróbálkozhatunk saját bromélia nevelésével, bár ez korántsem olyan egyszerű, mint ahogyan azt több helyen is leírják. Viszonylag drága dísznövény, ezért érdemes megpróbálni, de a siker nem garantált.

A legfontosabb mozzanata a szaporításuknak, hogy még friss ananászt vásároljunk a boltban. Vagyis a levele még zöld és egészséges legyen. Ez már önmagában véve sem olyan egyszerű, mert mire ide érnek hozzánk ezek a gyümölcsök, gyakran a leveleik meg vannak száradva, barnulva.

Ezután vágjuk le az üstökét, vagyis néhány centit a gyümölcsből a zöld levelek alatt és tegyük félre egy-két napra, amíg a vágási felület beszárad. Addig is beszerezhetjük a virágföldet és a cserepet. Az ananász a jó vízáteresztő képességű, homokosabb talajt szereti, eszerint válasszunk neki földet. Ha a szárítás közben barnul meg a levele (erre is elég nagy esély van), akkor sajnos dobhatjuk ki, mert ez már nem fog meggyökeresedni.

Ha beszáradt a vágott felület, akkor egy kevés gyökereztető hormonba kell mártani, ez elősegíti a gyökeresedést. Ezután rá lehet helyezni a földdel megtöltött cserépre, és egy-két cm magasságban be lehet takarni a növényt. Jöhet a locsolás.  A tetejére pedig egy áttetsző nejlont kell húzni, amit előzőleg egy-két lukkal szellőzővé tettünk.

Ezután már csak várnunk kell, néha szellőztetni a zacskó alatt (pár percre vegyük le, és helyezzük vissza), és ha úgy látjuk, hogy kezd kiszáradni a föld és a zacskónk sem látszik már a pára, akkor újra meg lehet locsolni, de csak kevés vizet öntsünk rá, nehogy berohadjon.

Virágoztatása:


Ha mégis sikerrel jártunk és van egy élő, és szépen fejlődő ananászunk, újabb lépésként meg lehet próbálni virágoztatni. Ugyanaz az eljárás, mint a többi broméliánál, vagyis újra húzzuk rá a növényre azt a bizonyos áttetsző nejlont, és tegyünk egy kisebb szem almát a töve mellé. Ez szép lassan bomlásnak indul, és a keletkező gázok segítik elő a növény virágzását. Azok szerint, akik már próbálták, az almát hagyni kell elrohadni a zacskó alatt, és addig nem is kell levenni a fóliát róla.

Én még nem próbáltam ki ezt az eljárást, mert tartok az alma szagától, amit bomlás közben produkál. Az igazság az, hogy még arról sem hallottam, hogy valakinek sikerült volna ezzel a módszerrel virágzásra bírni a növényét.

Ananászos gyümölcslikőr készítése házilag ITT.
Látogass el a Virág vagy fűszer Facebook oldalára is és Like-old, ha szeretnél értesülni a legújabb blogbejegyzésekről.2 megjegyzés:

  1. Működik a módszer! Virágzik az ananászom. Az alma bomló szagát,pedig egyáltalán nem lehet érezni. :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy sikerrel jártál! Remélem, hogy a gyümölcs is fogyasztható lesz! :)

    VálaszTörlés